D'ale Zamfirei , episodul II
De bine ce m-am laudat ca pot zburda in voie, ca mi-i pustiul la gradi si io mi-s in concediu, m-am pricopsit cu una bucata copil racit pe cap , dar asta nu mi-a incurcat planul chiar atat de rau, dimpotriva am avut ajutoare de nadejde .
Asa ca, ieri l-am luat mai repede de 16.00 si fiindca am asteptat sa se umple ceasul pana ce doamna doctor avea sa vina la cabinet, am dat o raita prin piata, mi-am permis pentru ca nu avea febra, nu era apatic, doar ca il deranja o tuse sacaitoare. La piata, nu stiu de ce m-am mirat, nu am gasit cirese amare, urmatoarele preferate pe lista, mi s-a explicat ca s-a terminat cu cele de mai urmand sa apara celelalte...pe piata, ca io in copaci am vazut
Asa ca, m-am conformat si reorientat catre visine, tot 6 kg. Dar ce visine , alea erau bune pentru compot si cele de-am facut eu compot erau perfecte pentru dulceata. Adica niste visine mari, de curatam una, doua, mancam trei, patru, sa nu exageram...dar ca sa ma credeti, iata dovada:
Aseara, mai pe inserate-lea, am reusit sa le scot samburii si sa le imbrac cu plapumioara din zahar, stropite in prealabil cu zeama de lamaie si sa le gasesc un loc la rece pana dimineata, asa m-a invatat pe mine o doamna mai in varsta si cu experienta.
Dimineata le-am pus pe foc si da-i batai, sa tot fi trecut 4.3 ore , nu stiu de unde retetele alea, cum ca in 120 de minute faci totul pentru o dulceata, asta ca sa se incumete lumea cred , e prea dezlegata dupa 40 de minute de fiert. In fine, nu am specificat, la foc mic si la butelie...poate conteaza
In fine, dupa tot ajutorul oferit de Iuri, el imi dadea capacele sa finalizez procesul si imi scria etichetele , au iesit 7 borcane de 720 ml si ceva acolo de pofta...
Yammmmiiiii, a devenit preferata mea.
Momentan, s-ar putea sa fie ultima dulceata pe saptamana asta, sau poate ca nu.
La caldurica sa se fixeze bine capacelul.
Nici de data asta nu v-am plictisit cu reteta, e plin goagalul, numa' ca, din cand in cand, doar , e bine venit sfatul unei soacre...ori a unei femei cu experienta in ale dulceturilor...
Asa ca, ieri l-am luat mai repede de 16.00 si fiindca am asteptat sa se umple ceasul pana ce doamna doctor avea sa vina la cabinet, am dat o raita prin piata, mi-am permis pentru ca nu avea febra, nu era apatic, doar ca il deranja o tuse sacaitoare. La piata, nu stiu de ce m-am mirat, nu am gasit cirese amare, urmatoarele preferate pe lista, mi s-a explicat ca s-a terminat cu cele de mai urmand sa apara celelalte...pe piata, ca io in copaci am vazut
Asa ca, m-am conformat si reorientat catre visine, tot 6 kg. Dar ce visine , alea erau bune pentru compot si cele de-am facut eu compot erau perfecte pentru dulceata. Adica niste visine mari, de curatam una, doua, mancam trei, patru, sa nu exageram...dar ca sa ma credeti, iata dovada:
Aseara, mai pe inserate-lea, am reusit sa le scot samburii si sa le imbrac cu plapumioara din zahar, stropite in prealabil cu zeama de lamaie si sa le gasesc un loc la rece pana dimineata, asa m-a invatat pe mine o doamna mai in varsta si cu experienta.
Dimineata le-am pus pe foc si da-i batai, sa tot fi trecut 4.3 ore , nu stiu de unde retetele alea, cum ca in 120 de minute faci totul pentru o dulceata, asta ca sa se incumete lumea cred , e prea dezlegata dupa 40 de minute de fiert. In fine, nu am specificat, la foc mic si la butelie...poate conteaza
In fine, dupa tot ajutorul oferit de Iuri, el imi dadea capacele sa finalizez procesul si imi scria etichetele , au iesit 7 borcane de 720 ml si ceva acolo de pofta...
Yammmmiiiii, a devenit preferata mea.
Momentan, s-ar putea sa fie ultima dulceata pe saptamana asta, sau poate ca nu.
La caldurica sa se fixeze bine capacelul.
Nici de data asta nu v-am plictisit cu reteta, e plin goagalul, numa' ca, din cand in cand, doar , e bine venit sfatul unei soacre...ori a unei femei cu experienta in ale dulceturilor...
D'ale Zamfirei :P
Nu m-am laudat
ca m-am pomenit pe nepusa masa cu un concediu de odihna de o saptamana! Ufff,
mi-am amintit de cei doi ani stati acasa, ce bine a fost si mai ales ca pustiul
mi-e la cresa pana la 16…timp pentru bucatarit, pentru casa si pentru mine,
insa nu mi-am propus pentru mine ceva aparte. Voi vedea mai spre sfarsitul
saptamanii.
Pana una alta
m-am decis sa “devin” gospodina, nu ca nu as fi fost si pana acum , insa mai
aproape de ce imi pare mie ca inseamna o “Zamfira”!
In ce consta
asta, pai, deocamdata, saptamana asta, o sa fac ceva dulceata, spun ceva pentru
ca nu stiu exact cat, de care, am un plan de bataie, dar cum eu ma abat de la
idei sau ma rog, le modific din mers, stiu doar ca ieri si azi m-am ocupat de o
dulceata de capsuni si de una de nuuuuuuccccciiii!!! Uau, ce tare mi se pare,
dulceata de nuci! Abia
astept sa vad ce-mi iese… Ambele sunt in lucru (de ieri, ca au hibernat o
noapte) si eu intr-o pauza de scris. Mi-era dor sa petrec ceva timp la calculator , chiar daca
stau 8 ore la calculator la serviciu, intelegeti voi la ce ma refer. Nu mai am
timp de un FB, de un forum, de o palavrageala pe skype, of, of, of ,
dar lasa ca acusic stau iar 2 ani acasa!!! Poate cu prelungiri de data asta!
Deci, ieri am
fost in piata si mi-am procurat cele necesare: capsuni 6 kg, zahar doar 5 kg, (urmand
a-mi lua husbandul mai mult, plus capace noi), 4 lamai mari si doar 150 nuci,
as fi vrut 300 dar atatea avea, e numai bine pentru un test si mai iau azi!
De ce nu mai avea, va spun eu…hi hi hi, am trisat, le-am luat gata curatate,
sa-mi murdaresc eu manuselele astea, monser, te inseli!
Intre timp nu m-am laudat ca am
facut 3, da 3 borcane de 720 g de compot de visine, asa e, nu sunt multe,
partea interesanta e ca sunt culese din gradina mea , ma rog viitoarea
gradina, din curtea mea si au reprezentat un simplu test!
Cred ca de-aici mi se trage si
harnicia asta subita, aproape ca nu pot sa ma mai opresc. Din faptul ca m-am
mutat la casa, dar oare ce legatura sa aiba, ce la bloc nu poti sa faci? Ei, ba
da, dar acum am beci, un maaaare beci, sau cel putin asa il vad eu, si
adicalea, nu mai am nici o scuza!
Gata, dulceata de capsuni e gata si
sta cumintica cu capul in jos , la caldurica, acoperita cu o paturica, cica treaba
asta determina formarea vacuumului!
Dupa cum vedeti, au iesit 4 borcane de 720 g si 2 de 410g .
Intre
timp nucile au facut baie in apa clocotita si acum se odihnesc, isi asteapta cumintele, in apa rece cu lamaie, randul la balaceala
in sirop. Sa mai dureze vreo ora, abia ce l-am pus pe foc, sper sa nu-si piarda
rabdarea, am eu grija sa le mai racoresc cu apa curate si rece, din cand in
cand.
Yupppi, gata si cea de nuci! Mi-au iesit 4 borcanele de 500 g si unul, cred ca are 250 g, ceva de genul, dar mai trebuie....
Aici se balaceau in sirop, baie cu bulbuci, preferata nucilor.
Si iata vedeta zilei:
Aici se balaceau in sirop, baie cu bulbuci, preferata nucilor.
Si iata vedeta zilei:
Azi, cand merg sa-mi iau pustiul trebuie sa ma orientez la alt fruct, oare care sa fie urmatorul? Poate cirese amare?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Mei tai-urile Casei
BINE ATI VENIT IN CASA NOASTRA!
105 RON + 9 RON (taxe postale) MATERIALE IKEA - 100% bumbac, 100% calitate!
In Bacau livrare personala!
In Bacau livrare personala!